Óriásfeliratok a városban és óriásmolinó a gabonatárolón

Közterületek felszerelése (városi térbútorok, közvilágítás stb.)
  • Projekt szerző

    Vass Orsolya
  • Publikálva

    2019. augusztus 26.

  • Szavazat

      52

A projekt leírása

Turistalátványosságok kialakításával szeretnénk hozzájárulni Székelyudvarhely város arculatának fejlesztéséhez. A projekt megvalósítási folyamatában mind az Udvarhelyi Fiatal Fórumnak, mind pedig a helyi közösség tagjainak tevékeny szerepet szánunk.

Európa több nagyvárosában látványosságnak számítanak a település nevéből kialakított óriásfeliratok. A bevezető főutak mentén, a látogatottabb köztereken, zöldövezetekben és parkokban is gyakran találkozhatunk óriásbetűkből kialakított városfeliratokkal, legyenek azok egyszerű vagy bonyolultabb kialakításúak, este megvilágítottak vagy világító városnevek. Székelyudvarhely három főbejáratánál, a főutak mellett szeretnénk egy-egy olyan formatervezésű óriásfeliratot elhelyezni, mely az ideérkezők számára nagyobb távolságból is látható, illetve egy továbbit a városközpontban, egy olyan közösségi térben, ahol pihenésre, időtöltésre is alkalom adódik a turisták és a helyiek számára egyaránt.
Az egykori gabonatározó Székelyudvarhely egyik jellegzetes, történelmi hátterű épülete, melynek északi oldalát hosszú évek óta fedi egy – immár időszerűségét vesztett – óriásmolinó, melyet egy korszerűbb, esztétikus, városképbe illeszkedő felülettel cserélünk le.

Az óriásfeliratok és az óriásmolinó megtervezését helyi, pályakezdő térrendezőkre és arculattervezőkre bízzuk, a beérkezett munkákat technikai szempontok alapján első körben a városvezetés bírálja el, majd a városlakók szavazatai döntik el a kivitelezésre kerülő terveket. A nyertes pályamunkákat tiszteletdíjban részesítjük.

Az óriásfeliratokról és a molinón szereplő grafikáról ajándéktárgyak is készülnek (hűtőmágnesek, kulcstartók stb.), ezeket a városba látogató turistáknak ajándékozzuk.

Milyen újítást hoz ez a projekt és miért jó a közösség számára?

Az óriásfeliratok nem csupán turisztikai látványosságot jelentenek Székelyudvarhely számára, hanem a város arculatát is javítják. Kialakításuktól függően hatékonyan hozzájárulnak a város népszerűsítéséhez, mivel a közösségi média korában a turisták és a helyiek által is készített emlékfotók szerte a világban elterjednek. Az óriásfelirat nem csupán emlékfotók készítésére alkalmas: a városközpontban felállított installáció mind a turisták látogatóhelye, mind pedig a helyi lakosok pihenőhelye, szabadidős sétatere lehet. A betűk nagy méretei ülőalkalmatosságként és pihenőhelyként is szolgálhatnak.

Az óriásmolinó az egykori gabonatárolón nem csupán a városképet javítja, hanem üzenetértéke is van mindazok számára, akik a buszállomások felől érkeznek Székelyudvarhelyre.

A projekt helyszíne

Székelyudvarhely három főbejáratánál (Szejke, Segesvár és Csíkszereda irányából), továbbá a Patkóban vagy a városi parkban helyeznénk el óriásfeliratokat. Az óriásmolinó az egykori gabonatározó északi oldalára kerül, az Udvarhelyi Híradót hirdető felületre.

A projekt végrehajtásának becsült időtartama

A projekt megvalósítása – a szükséges engedélyek kiváltásának függvényében – 4 hónapot vesz igénybe, mely időszak több fázisra oszlik: az óriásfeliratok és az óriásmolinó tervezésének meghirdetése, a beérkezett munkák technikai, majd közösségi elbírálása, melyet a nyertesek kiválasztása, illetve a munkák kivitelezése és átadása követ. hónap.

A projekt kedvezményezettjei

A turistalátványosságok kialakításának kedvezményezettjei Székelyudvarhelyen polgárai, illetve az idelátogató turisták. A látványos óriásfeliratok és az óriásmolinó nem csupán a városképet javítják, hanem turistákat is vonzanak a városba, a közösségi média révén hírét viszik Székelyudvarhelynek szerte a világban. Az óriásfelirat körül a városközpontban kialakított közösségi tér a helyi lakosok sétatere, szabadidős pihenőhelye lehet.

A projekt becsült költségvetése

A projekt költségtételei a következők: 3 x óriásfelirat Szejke, Segesvár és Csíkszereda irányából a városba vezető főutak mentén – 20.000 RON 1 x óriásfelirat a városközpontban (Patkó vagy városi park) – 10.000 RON 1 x óriásmolinó az egykori gabonatárolón – 10.000 RON 1 x pénzdíj a nyertes tervezőknek – 5.000 RON Összesen – 45.000 RON

Hogyan vehetek részt a projektben?

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum – együttműködésben a városháza illetékes osztályával – az óriásfeliratok és a molinó megtervezésére vonatkozó felhívás közzétételét, a tervezési folyamat lebonyolítását, továbbá a közösségi szavazás megszervezését vállalja.