Mutassuk meg Székelyudvarhely várost a világnak!

Digitális infrastruktúra/Smart city
  • Projekt szerző

    Mihálydeák Antal
  • Publikálva

    2019. szeptember 10.

  • Szavazat

      73

A projekt leírása

Egy-egy utazás előtt, mindnyájunknak nagy segítséget nyújthat a Google Térkép részletesebb tanulmányozása. Ennek segítségével már nagyon sok mindent megtudhatunk a kiszemelt célpontokról, illetve annak környezetéről.
Ugyanígy az Udvarhelyre érkező vagy átutazó turisták is, elsősorban a térképen keresik a szálláshelyeket, éttermeket, illetve turisztikai látványosságokat.

Ezért is fontos, hogy minél több ilyen hely rajta legyen a térképen, esélyt kell adni, hogy ezeket a helyeket könnyen megtalálják és megismerjék az ide utazók.

360º panorámaképek és virtuális túrák.
Ma már minden okostelefonban elérhetők ezek a funkciók, gyakorlatilag a telefonnal a kezünkben körbe tudunk nézni egy adott helyen, felfedezni és bejárni is tudunk egy-egy látványosságot.
Az ilyen interaktív fotóknak nagy a népszerűségük, ugyanakkor a turistákat az itt látottak pozitívan befolyásolni tudják döntéseikben.

Ezért a 360º panorámafotók  nagyban hozzájárulhatnak Székelyudvarhely népszerűsítésében, a fotók által meg lehet ismerni a köztéri szobrokat, parkokat, műemlékeket, de ugyanakkor játszóterek, iskolák, templomok, múzeumok, tájházak is helyet kell kapjanak a virtuális térben.

Természetesen a színház, mozi, könyvtár, vár, strand, sportpályák is a leggyakrabban látogatott helyek közé tartoznak, ezért ezeket is kötelező bemutatni.

Város szinten összesen kb. 120-150 db. panorámafotó készülhet, ezek 98 megapixeles (14000 x 7000 pixel) méretű fotót jelent, HDR minőségben, profi tükörreflexes géppel kivitelezve, a fotók nagyíthatók, így a fotók finom részleteit is érdemes lesz felfedezni.

Milyen újítást hoz ez a projekt és miért jó a közösség számára?

Az ilyen fotók látványos és interaktív információkat nyújtanak egy-egy helyről, és ez direkt módon kihat majd a város turizmusára. Ugyanakkor ezek a fotók könnyen beilleszthetők weblapokra, de a telefonos turisztikai applikációkba is, így felhasználása nem csak kizárólagosan a Google Térkép-hez kötődik, lehetőséget kell találni minél sokrétűbb felhasználásra (pl. turisztikai kiállításokon bemutatni, VR szemüveggel). Mindez hozzájárul Székelyudvarhely népszerűsítéséhez, a város könnyebben felfedezhető, megtalálható és megismerhető lesz a digitális médiákon keresztül.

A projekt helyszíne

Székelyudvarhely

A projekt végrehajtásának becsült időtartama

4 hónap hónap.

A projekt kedvezményezettjei

Székelyudvarhely város, illetve a várost látogató turisták.

A projekt becsült költségvetése

7.500 - 9.000

Hogyan vehetek részt a projektben?

A fotózandó helyek listájának összeállítását a városlakókra, illetve a turisztikai szervezetekre érdemes bízni. A 360º fotók elkészítése különleges technikát, szakértelmet igénylő munka és szeretném személyesen vállalni, több éve már kizárólagosan ilyenekkel dolgozom, jelen pillanatban is több mint 2.000 panorámafotóm van a Google Térképen. A panorámafotók teljesen megfelelnek a Google Utcakép kötelező szabályainak, illetve az adatvédelmi szabályokat figyelembe véve és betartva készülnek el (személyek arcainak-, illetve járművek rendszámtábláinak elhomályosítása kötelező).