Közösségi kert(ek)

Zöld területek és játszóterek
  • Projekt szerző

    Alpár Fülöp
  • Publikálva

    2019. augusztus 29.

  • Szavazat

      45

A projekt leírása

Mi is egy közösségi kert?

Röviden és egyszerűen nem más, mint bármely földterület, amelyet egy közösség közösen gondoz.

A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat. (forrás: http://kozossegikertek.hu )

Milyen újítást hoz ez a projekt és miért jó a közösség számára?

A mai rohanó világban nem csak a természettől, de embertársainktól is kezdünk eltávolodni. Egyre több időt töltünk a 4 fal között ami testi-lelki egészségünknek sem tesz jót. Ezen kívül egyre többet beszélünk arról hogy mekkora a különbség a szupermarketekben és a piacon vásárolt zöldség/gyümölcs tápértéke és ízvilága között. A közösségi kertek lényege, hogy kisebb közösségek (pl 5-10 család de rugalmas a kert méretétől függően) közösen gondozzanak egy kis zöldséges házi kertet és megtermeljék táplálkozásukhoz szükséges zöldségmennyiség egy részét. Nagy előnye még, hogy minden korosztály számára van feladat (nem is kevés 😛 ) és ezáltal minden korosztály számára örömet is szerez.

A projekt helyszíne

A projektet több helyszínen is létre lehetne hozni, lakóparkok, lakónegyedek, de utcai szomszédságoknak is.

A projekt végrehajtásának becsült időtartama

A közösségi kert megépítésének időtartama nagyban függ hogy milyen gépeket használnak és hány ember dolgozik a projekten, valamint a kert méretétől. Szerintem maximum 1-2 hónap alatt megvalósítható (kerítés, magaságyások, támrendszerek, komposztáló elkészítése) hónap.

A projekt kedvezményezettjei

aktív és aktívvá váló városlakók

A projekt becsült költségvetése

20.000 lej (kb. de ki kell matekelni 🙂 )

Hogyan vehetek részt a projektben?

Fiatal kertészmérnökként segítenék a tervek elkészítésében, termesztési napló létrehozásában, és termesztési tanácsadásban, munkálatok ütemezésében.