Székelyudvarhely akadálymentességi térképe és útvonal-tervezője

Székelyudvarhely akadálymentességi térképe és útvonal-tervezője – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
Székelyudvarhely akadálymentességi térképe és útvonal-tervezője – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
Digitális infrastruktúra/Smart city
  • Projekt szerző

    Orbán Alapítvány
  • Publikálva

    2018. augusztus 19.

  • Szavazat

     1131

A projekt leírása

Legyen Székelyudvarhely az első kerekesszékeseknek, illetve babakocsival közlekedőknek alkalmas digitális térkép megvalósításában Romániában! Gyakran nem az állapot, hanem a környezet tesz fogyatékossá egy embert: járdák, útpadkák magassága, süppedése, szélessége, meredeksége okoz problémát.

A kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedőknek komoly problémát jelentenek a járdákon és gyalogátkelőkön előforduló különböző akadályok: magas padka, szűk hely, egyenetlen felület, meredek útszakasz. Ez nem csak a tervezhetőséget, az egyszeri eljutást nehezíti meg, de akadályozza a városi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, és társadalmi kapcsolódást, és végső soron az élhető életet ezrek számára.

A projekt célja az udvarhelyi gyalogos infrastruktúra akadálymentességének felmérése, amely a Route4U akadálymentességi útvonaltervezőben használva megfelelő alternatívát kínál az eljutásra kinek-kinek az egyéni képességei szerint. Az útvonaltervező webes felületen és okostelefonos appokban is elérhető.

Így az információ segítségével a mozgásukban korlátozott emberek életminősége már addig is javítható, amíg a szükséges infrastrukturális fejlesztések mindenütt elkészülnek. Ráadásul a felmért adatok lehetőséget adnak arra, hogy az Önkormányzat hatékonyan tudja tervezni a fejlesztéseit, és korlátozott erőforrásokból is a lehető legnagyobb javulást érje el a hálózat akadálymentessége szempontjából.

Milyen újítást hoz ez a projekt és miért jó a közösség számára?

A projekt a városban élő vagy ideutazó emberek mozgását, társadalmi integrációját segíti, életminőségét javítja. A babakocsit vagy kerekesszéket használók esetében az előnyök egyértelműek. Ha mi magunk nem is használjuk ezeket az eszközöket, barátaink, rokonaink között bizonyára van aki használja, vagy legalább bizonyos életszakaszában használja. Tehát a lakosság nagy része számára a projekt végrehajtása közvetlen előnyöket jelent.

A közösség tagjai természetesen akkor is felelősséget éreznek a közösség többi tagjának életminőségéért, ha ők maguk közvetlenül nem érintettek. Mindannyiunk számára pozitív változást jelent a tudat, hogy a városunkban azok az emberek sincsenek diszkriminálva, akik a közlekedésük során valamilyen segédeszközt kell, hogy igénybe vegyenek.

Fontos tudni, hogy ami a mozgásukban korlátozottaknak követelmény, az a járóknak is kényelmes. A kis lejtésű, széles járdák mindenkinek kényelmesebbek, csakúgy mint a magas járdaszegély vagy sok lépcső hiánya. A projekt végrehajtása segít az Önkormányzatnak meghatározni azokat a beavatkozási pontokat, ahol kis befektetéssel is nagyot javíthat az infrastruktúra egészén. Így a közösség számára a projekt végrehajtása hosszú távú befektetést jelent egy élhetőbb városért.

A projekt helyszíne

Székelyudvarhely város egész területe.

A projekt végrehajtásának becsült időtartama

4 hónap.

A projekt kedvezményezettjei

Kerekesszékkel közlekedők - akadálymentes útvonalak és szolgáltatók információja Babakocsival közlekedők - akadálymentes útvonalak és szolgáltatók információja Önkormányzat - információ a gyalogos infrastruktúráról és a hatékony fejlesztési lehetőségekről

A projekt becsült költségvetése

70000

Hogyan vehetek részt a projektben?

A projekt népszerűsítése, illetve a város feltérképezése.