Pazar Market – A mindennapi

Pazar Market – A mindennapi – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
Pazar Market – A mindennapi – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
Pazar Market – A mindennapi – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
Digitális infrastruktúra/Smart city
  • Projekt szerző

    Szilágyi István
  • Publikálva

    2018. július 13.

  • Szavazat

     140

A projekt leírása

Jelen projekt abban segítene, hogy az üzletek és vendéglátó egységek a szavatosságukat hamarosan elvesztő élelmiszereket időben tudják a rászorulókat segítő egyesületek és intézmények számára ingyenesen vagy kedvezményesen átadni. Statisztikai adatok alapján ugyanis az élelmiszerek egyharmada a szemétbe kerül és ez a számításokban szereplő étel minden esetben ehető élelmiszer.
Az élelmiszerpazarlást a nemcsak a vásárlók okozzák, hanem a gyártók, az üzletek, piacok és a vendéglátó ipari egységek is termelik az élelmiszer hulladékot.

A projekt lényege egy olyan webes és mobil applikáció létrehozása, amely megteremti a kapcsolatot a két fél között. Az Applikáción két felület lenne: egy felkínáló és egy felhasználói . A felkínálók számára azért előnyös ez a lehetőség, mert 2019-től életbe lép a 217/2016-os törvény, amely az így átadott élelmiszerekre adójóváírást tesz lehetővé. Elképzelésem szerint, a bolt feltehetné a lejárati dátumhoz közelítő termékeit, a vendéglátó egység az aznap még elfogyasztható ételt a felkínáló részére az applikációban, ezzel szemben a felhasználó alapítványok vagy szociális szolgáltatók választhatnának, hogy mire van szükségük, esetleg igénylistát is tehetnének közzé. A felkínáló részen akár magánszemélyek is helyet kaphatnának, mert ha valaki fel akar ajánlani például egy zsák krumplit, az is hasznos lehet.

A polgármesteri hivatal, amely a szociális ügyeket ismeri, abban tud segíteni, hogy a felhasználókat már regisztrációnál ellenőrzi, hogy csak azok tudják a felületet használni, akik ténylegesen a rászorulókon segítenek.

Milyen újítást hoz ez a projekt és miért jó a közösség számára?

Egy ilyen applikációval várhatóan több jutna a rászorultaknak az eldobandó élelmiszerből. Úgy gondolom, hogy az életbe lépő törvénytől függetlenül egy ilyen applikációra szükség van, mert egy közös felület, amelyen szabadon találkozhat az ilyen jellegű adakozási kedv és a segítségnyújtási akarat hatékonyabbá tudná tenni a helyi nélkülözésből származó problémák megoldását.

A projekt helyszíne

Székelyudvarhely.

A projekt végrehajtásának becsült időtartama

3 hónap.

A projekt kedvezményezettjei

Székelyudvarhelyi szociálisan rászorult emberek.

A projekt becsült költségvetése

20000

Hogyan vehetek részt a projektben?

Besegítenék a potenciális felajánlók és felhasználók számára szervezett ismertetőkön.