Okosvárosba okospadok!

Okosvárosba okospadok! – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
Közterületek felszerelése (városi térbútorok, közvilágítás stb.)
  • Projekt szerző

    Simon Mária Tímea
  • Publikálva

    2018. augusztus 18.

  • Szavazat

     117

A projekt leírása

Okosvárosba okospadok is járnak. Székelyudvarhely ahhoz, hogy valóban okosvárossá fejlődjön, szükség van arra, hogy apró részleteiben is okos eszközök álljanak a városlakók rendelkezésére. Az okospad az utcai padok egy új generációja, amely időtálló és high tech is egyben.

Magyaroszágon Budapesten és Győrben működnek okospadok, testvérvárosunkban, Törökbálinton is felszereltek ilyeneket. Romániában Kolozsváron az első okosutcában lesznek ilyen térbútorok, de Európa számor városában találunk már hasonló köztereken felállított utcai padokat.

A pad napelemmel működik, és alkalmas bármilyen USB-n keresztül tölthető eszközhöz, de már vannak olyan padok is, amelyek lehetővé teszik a kábel nélküli töltést is. A pad körül egyben internetezni is lehet, az integrált lámpái két méteren belül megvilágítják a környezetét és lehetővé teszi a felhasználók számára az éjszakai használatot is.

Az okospadok nemcsak a lakosoknak szolgálhatnak segítséggel, hanem a város számára is értékes információkkal bírnak: hiszen a padok a beépített érzékelők segítségével adatokat gyűjtenek a légköri állapotokról, a pad használatól, s minden fontos történésről a pad közvetlen környezetéből.

Milyen újítást hoz ez a projekt és miért jó a közösség számára?

Az újítás egyben az okos pad hich tech koncepcióján alapul, hiszen így Székelyudvarhely is lépés tart a jövővel. Az okospadok a helyi lakosokat és a a tursitákat egyaránt segíthetik, hiszen így lehetőség lesz a szabad internet használatra, az okos eszközök felöltésére. Amennyiben a pad szoftverjét összekötjük a már létező városi alkalmazásokkal, akkor hasznos információkkal is szolgálhat: akár lehetőség lenne arra is, hogy az Udvarhely Ma applikácót, Tourinfo új alkalmazását, Vagy akár turista látványosságokat is ajánljon, amikor rácsatlakozunk az internetre.

A projekt helyszíne

A város központjában.

A projekt végrehajtásának becsült időtartama

6 hónap.

A projekt kedvezményezettjei

Helyi lakosok, turisták

A projekt becsült költségvetése

100000

Hogyan vehetek részt a projektben?

Segíthetek a pad funkcionalitásában a kialakításában, illetve helyszín kiválasztásában is.