Kalandváros/ A tett (Udvar)helyszíne… – mert a tettes mindig visszatér…

Kalandváros/ A tett (Udvar)helyszíne… – mert a tettes mindig visszatér… – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
Kalandváros/ A tett (Udvar)helyszíne… – mert a tettes mindig visszatér… – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
Kalandváros/ A tett (Udvar)helyszíne… – mert a tettes mindig visszatér… – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
Digitális infrastruktúra/Smart city
 • Projekt szerző

  Kakassy Norbert
 • Publikálva

  2018. június 27.

 • Szavazat

   87

A projekt leírása

Olyan telefonos alkalmazás létrehozását képzeltem el, amelyben Székelyudvarhely értékeit lehetne végigbarangolni. Az alkalmazás egy lokáció alapú játék, mely a telefonban levő GPS segítségével vezetne végig egy történet helyszínén, így egy városi séta egy izgalmas kalandjátékká válna.

A játék lényege, hogy követnénk az alkalmazás útmutatásait az adott látványosságok végigjárásakor és minden állomáson különféle, a helyhez vagy városhoz kötődő rejtvényeket oldunk meg, amiért cserébe megkapjuk a következő célpont koordinátáit.

Az alkalmazásban több történetet lehetne játszani, és a kiválasztott történet Udvarhely egy-egy oldalát mutatná be. Például egy fiktív gyilkossági ügy szálait bontogatva, felfedeznénk a város épített örökségét. Egy másik detektívtörténetet játszva a református templom tetejére festett KG monogram nyomába eredve a refi titkaival, vagy akár a városból kilépve a felsőboldogfalvi református emlékparkkal is megismerkednénk. Egy romantikus történet (legyen a történet címe mondjuk „Lófő story”) egy várban tett séta, vagy Benedek Elek vagy Tamási szerelmi titkainak megismerése után a városi parkban végződne. A történetek műfaját és számát folyamatosan lehetne bővíteni helyi történészek, művészek, irodalmárok segítségével.

A játékban választani lehetne nyelv (RO, EN, HU), nehézségi szint, és sztori szerint. Elképzeléseim szerint kezdetben három alaptörténet lenne:

 • egy szerelmi (amelyek pároknak lenne kitalálva, drámai fordulatokkal, és szerelmes szívekkel);
 • egy kalandos (itt egy pörgős történet várna megoldásra, szűkös időkorlátokkal, ahol egy fiktív élet megmentése lenne a cél);
 • és egy krimi (itt egy szörnyű gyilkosság megfejtése a cél).

Nehézség szerint pedig:

 • fürkész (egyszerűbb szint, a kezdők számára);
 • nyomvadász (közép szint, itt a már fürkész szintet teljesítők, vagy a nehezebb kihívást igénylők játszhatnának);
 • Sherlock (ez a nehéz szintet foglalja magába, előfeltétele lenne a nyomvadász mód, még több fordulattal, és feladvánnyal).
Milyen újítást hoz ez a projekt és miért jó a közösség számára?

Az alkalmazás egy játékos oktató projekt, amelyben úgy a városlakók, mint a turisták is hasznos információt kapnának Székelyudvarhelyről, történetéről, nagyjairól, kulturális intézményeiről. Bár a kerettörténet fiktív, a különböző állomásokon valós információt kapna, és kellene feldolgozzon a felhasználó a rejtvények megoldásához.

A projekt egy játékos, kalandos, szerethető Udvarhelyt mutatna be, amelyről érdekes dolgokat tanulhatnánk, ismerhetnénk meg, játszi könnyedséggel.

Mindezek mellett napjaink egyik hatalmas kihívásának tartom, hogy fiatal generációink NE a négy fal között cseperedjenek felnőtté. Ezt személyes, és ugyanakkor generációs kötelességünknek tartom. A technika óvhatatlanul az életünk ,,szerves” részévé vált, így amit tehetünk az nem más, mint a lehető leghelyesebben használjuk fel az általa felkínált lehetőségeket.

Turizmus oldalról megközelítve ezt a témát, sem lenne utolsó, egy ilyen alkalmazás megalkotása, ugyanis az ide érkezőkkel nem is találhatnánk jobb módot, Székelyudvarhely, és környéke megismertetésére. Egy ilyen szórakoztató- oktató alkalmazás garantáltan maradandó emléket hagyna az ide látogató vendégeink szívébe. Szerény meglátásom szerint, Székelyudvarhely, egy csiszolatlan gyémánt a turizmus perspektívájából, így minden e féle ötlet csak felfele ívelné a mutatóit.

Tudomásom szerint Erdélyben nincs ilyen jellegű alkalmazás

Helybéliként sokszor feltesszük a kérdést… „Mit lehet Udvarhelyen csinálni?” Ez a megoldás egy válasz lenne erre a kérdésre!

A projekt helyszíne

A város.

A projekt végrehajtásának becsült időtartama

3 hónap.

A projekt kedvezményezettjei

Diákok, városlakók, turisták.

A projekt becsült költségvetése

30000

Hogyan vehetek részt a projektben?

Népszerűsítés, kapcsolatfelvétel a történelemtanárokkal, a történetszálak kialakítása.