Játszótér elemek mozgáskorlátozott gyerekeknek Minta projekt

Játszótér elemek mozgáskorlátozott gyerekeknek – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
Játszótér elemek mozgáskorlátozott gyerekeknek – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
Mobilitás, hozzáférhetőség és közlekedésbiztonság
A projekt leírása

Játszótér elemek fogyatékos gyerekeknek: Jelenleg a fogyatékkal élő gyerekek egy része csak nézheti esetleg, hogy az egészséges gyerekek hogyan játszanak. Ezért fontso lenne olyan játszótér elemeket is elhelyezni, amelyeket ez a kategória is használni tudna.
Mozgássérült gyerekek: Bizonyos játékelemek kialakíthatók úgy, hogy azt pl. egy kerekesszéket használó kisgyermek is önállóan teljes körűen, vagy részlegesen tudja használni. Pl. várak, járműjátékok megközelítésénél. A megfelelő helyigény biztosítása e fogyatékossági csoport esetében-a játékok melletti burkolat olyan módon legyen kialakítva, hogy az eszköz mind a szülők, mind a gyermekek részére elérhető legyen.
Látássérült gyermekek: Tapintható játékelemek (érdekes formák, felületek, élményfal, tapintható fali panelek-térképek, tapintható játékok, pl. dámajáték): a látás kiváltására. Növényzet, mint élmény és tapintható elem (tapintás, szaglás): érzéki információk biztosítására.
A hangos játékelemek (hangszerek): különösen nagy élményt nyújtanak tapintható voltuk miatt.
Hallássérült gyermekek: Különleges színek és formavilágok: figyelemfelhívó és szórakoztató elemek. Vizualitás fokozása- szemkontaktus biztosítása játék közben, ennek megfelelően a játékok adaptálása (nyitott, betekinthető játékelemek, játszóterületek)- szülők és gyermekek biztonságának és biztonságérzetének biztosítására. Világítás kiemelt fontossága a játéktéren (jól láthatóság, látszódás).

Milyen újítást hoz ez a projekt és miért jó a közösség számára?

Mindenki számára fontos a fogyatékkal élőkkel való közös játék lehetőségének megteremtése, mely segíti az elfogadásukat és a beilleszkedésüket is egyben. Ezáltal a felnövekvő gyermekek számára ez az együttlét, együttélés teljesen természetessé válhat.

A projekt helyszíne

Városi nagy park

A projekt végrehajtásának becsült időtartama

5 hónap

A projekt kedvezményezettjei

Fogyatékos gyerekek, akik együtt játszhatnak az egészségesekkel.

A projekt becsült költségvetése

50.000 lej

Hogyan vehetek részt a projektben?

A project népszerűsítése, lehetséges támogatók feltérképezése.