A Mezítlábas Park felújítása és bővítése, a sétálóösvény körüli tér rendezése

A Mezítlábas Park felújítása és bővítése, a sétálóösvény körüli tér rendezése – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
A Mezítlábas Park felújítása és bővítése, a sétálóösvény körüli tér rendezése – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
A Mezítlábas Park felújítása és bővítése, a sétálóösvény körüli tér rendezése – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
A Mezítlábas Park felújítása és bővítése, a sétálóösvény körüli tér rendezése – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
A Mezítlábas Park felújítása és bővítése, a sétálóösvény körüli tér rendezése – Szólj bele! program – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
Zöld területek és játszóterek
  • Projekt szerző

    Vass Orsolya
  • Publikálva

    2018. augusztus 16.

  • Szavazat

     2290

A projekt leírása

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum 2013-ban tervezte meg és építette fel Székelyudvarhelyen, a Városi Parkban az akkoriban – szakszerűségét, kialakítását és nagyságrendjét tekintve – Romániában egyedülálló Mezítlábas Parkot. Hasonló, viszont sokkal kisebb park Csíkszentmártonban is működött, magyarországi településeken pedig több helyen is kialakítottak már hasonló sétálóösvényeket. A projekt kezdeményezői Brebán Magdolna-Noémi gyógytornász és az Udvarhelyi Fiatal Fórum voltak. Joggal lehetünk büszkék arra, hogy az elmúlt években – az Európai Bizottság Europe Direct tájékoztató hálózatának segítségével – több helyi közösségnek is jó példával szolgáltunk, az UFF Mezítlábas Parkjának mintájára alakítottak ki Romániában először hasonló ösvényeket Gyulafehérváron, Galacon és Râmnicu Vâlcean is.

Jelen projektünk lényege a 2013-ban felépített Mezítlábas Park elemeinek felújítása, bővítése, illetve a sétálóösvény környezetének kialakítása, a tér padokkal, asztalokkal és további, a kényelmes időtöltéshez szükséges, több generáció képviselői számára is használható elemekkel történő rendezése.

Milyen újítást hoz ez a projekt és miért jó a közösség számára?

Napjainkban gondot jelentenek nem csupán a székelyudvarhelyi, hanem az egyéb városokban élő gyerekek esetében is az egyre gyakrabban fellelhető, különböző jellegű láb- és gerincdeformitások. Városi környezetben a gyermekek számára korlátozottak a lehetőségek a mezítlábas sétákra, így nagyon kevés inger éri a talpak izomzatát, melynek eredményeképpen bekövetkezik a bokasüllyedés, lúdtalp, melyek később a teljes gerincre negatív hatással vannak. A lúdtalp és bokasüllyedés a felnőttek között is gyakran fellelhető, nevezhetjük népbetegségnek is akár, melynek egészségre mért káros hatásai a kor előrehaladtával egyre kevésbé javíthatók.

A Mezítlábas Park lehetőséget nyújt gyerekeknek, fiataloknak és bármilyen korosztály tagjainak, hogy különböző anyagokból kialakított (változó állagú homok, több mérető kavics, téglák, gallyak, fenyőtoboz, széna, kukoricacsusza stb.) ösvényen cipő nélkül sétáljanak, ezzel kiküszöbölve, javítva a lúdtalpat, a helytelen testtartást, illetve az egyén egészségére tekintettel jótékony módon stimulálva a talp izomzatát és az idegrendszert.

A projekt helyszíne

A Mezítlábas Park helyszíne a Sétatéren található játszótér, ahol több olyan szabad felület található, mely megfelelő nem csupán a park sétálóösvénye számára, hanem egy olyan övezet kialakítására is, ahol családok, szülők, gyerekek, idősek és fiatalok egyaránt zöldövezetben kellemesen eltölthetik az időt. A Mezítlábas Park felújítása és bővítése így lehetőséget ad nem csupán a sokszor feledésbe merült, de egészségünk szempontjából kulcsfontosságú láb- és gerincizmok edzésére, stimulálására, hanem egy családbarát környezet kiépítésére is.

A projekt végrehajtásának becsült időtartama

A kivitelezési tervek elkészítését követően, a támogatók bevonása és a szükséges anyagok beszerzése, továbbá a különböző faelemek (padok, asztalok stb.) elkészítése után a sétálóösvény felújítási és bővítési, illetve térrendezési munkálataira egy hétvégi kaláka során történik. A teljes projekt – számításaink szerint – 1 hónap alatt megvalósítható.

A projekt kedvezményezettjei

A projekt kedvezményezettei Székelyudvarhely város lakói, illetve az ide látogató turisták is. A Mezítlábas Park jótékony hatása a gyermekek lúdtalpának, bokasüllyedésének és gerincproblémáinak javítsa és kiküszöbölése terén mérhető. Nem elhanyagolandó szempont a családbarát környezet kialakítása is, ahol korosztálytól függetlenül – székelyudvarhelyi és ide látogató egyaránt – eltölthet a Városi Parkban, zöldövezetben, csendes környezetben pár kellemes órát.

A projekt becsült költségvetése

Mezítlábas Park felújításának és bővítésének, továbbá a sétálóösvény körüli tér rendezésének költségei: 5.000 lej faanyag, a mezítlábas sétálóösvény kerete, fából kialakított szakaszok készítése stb. 5.000 lej földmunkálatok, a mezítlábas ösvény nyomvonalának kialakítása stb. 5.000 lej a sétálóösvény körüli tér rendezése, asztalok, padok stb. 3.000 lej egyéb anyagok a mezítlábas ösvény szakaszainak kialakításához 2.000 lej tájékoztató anyagok, táblák és szóróanyagok készítésére.

Hogyan vehetek részt a projektben?

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum 2013-ban kaláka keretében építette ki a Mezítlábas Parkot, akkor több mint 50 önkéntes 20 óra munka alatt 25 különböző felületű sétáló szakaszt alakított ki a Városi Parkban. Az UFF önkénteseihez akkor is csatlakoztak szülők és gyerekek egyaránt, akik elsőként próbálták ki a mezítlábas park talpakat masszírozó szakaszait. 2013 óta az UFF önerőből és támogatók segítségével egyaránt, önkénteseinek keze munkájával évente frissíti, újítja a Mezítlábas Parkot.
Jelen projekt megvalósítása érdekében az Udvarhelyi Fiatal Fórum támogatókat von be, illetve a munkálatokat önkénteseinek segítségével kalákában végzi majd.

A Mezítlábas Park építése 2013-ban: link

A Mezítlábas Park évente történő karbantartása, újítása:
2014: link

2016: link

2017: link